ponedjeljak, 24. travnja 2017.


 PITA OD KOMARČE    
 


ZANIMLJIVOSTI
Komarča (lat. Sparus aurata), pripada porodicI ljuskavki (Sparidae). Naziv komarča nije jedinstven za čitavu jadransku obalu pa izdvajam nazive: orada, ovrata, podlanica, dinigla, lovrata, zlatva, sekulica, štrigavica….. Nazivaju je i kraljicom mora, naraste do 70 cm i težine do 10 kg.

SASTOJCI
Komarča, maslinovo ulje, sol; papar; maslac; mlijeko; bosiljak, ružmarin, rajčica, luk, češnjak; krumpir; sir grana padano; stolno bijelo vino; slanutak; rikola
PRIPREMA
Komarču filetirati i file narezati na kvadratne komadiće. Krumpir prethodno skuhati u vodi sa soli i maslinovim uljem. Nakon toga napraviti pire. Napraviti šalšu od rajčica koja mora biti prožeta sa medom i bijelim vinom. Prije nego što se smjesa za pitu slaže u keramičke posude cijelu unutrašnjost posude namazati maslacem i na nju posuti smjesu od prezle i maslinovog ulja. Dijelom pire pokriti dno posude. Na tako posložen pire postaviti komade komarče. Na posloženu komarču namazati šalšu i posuti je smjesom od prezle te pobacati slanutak. Na tako dobiven sloj pobacati ostatak komarče. Na šalšu postaviti krumpir i ponovno šalšu i tako sve dok se ne dođe do ruba, kada se postavi sloj pire krumpira. Tako posloženu posudu staviti u dobro zagrijanu peč i peči 20-25 minuta na 2000C .
 
POSLUŽIVANJE
Prije posluživanja smjesu naribati sa sirom i zapeči je 5 minuta da se zgrije i poslužiti je na malim staklenim žličicama ili u cijelosti na rikoli.Sve pokapati maslinovim uljem
 
Za piće ponuditi Rajnski rizling - ispravan bi naziv bio bijeli rizling (weise riesling).  Rajnski rizling nazivaju kraljem bijelih vina i najplemenitijom bijelom sortom na svijetu. Smatra se se da sorta dolazi iz doline Rajne u Njemačkoj,  Vino redovne berbe je žuto zelenkaste boje. Predikatna vina su zlatno žuta. U bogatom mirisu ovoga vina često se osjeti marelica, breskva, pa čak i ruže. U okusu je, s idealnim odnosom šećera i kiselina. Suhi rajnski rizling pije se iz tzv. riesling čaše, na temperaturi 10 – 12 0C.)
 

 

 

 

Nema komentara:

Objavi komentar