PITA OD KOMARČE
ZANIMLJIVOSTI
Komarča (lat. Sparus aurata), pripada porodicI ljuskavki (Sparidae).
Naziv komarča nije jedinstven za čitavu jadransku obalu pa izdvajam nazive:
orada, ovrata, podlanica, dinigla, lovrata, zlatva, sekulica, štrigavica…..
Nazivaju je i kraljicom mora, naraste do 70 cm i težine do 10 kg.
SASTOJCI
Komarča, maslinovo ulje, sol;
papar; maslac; mlijeko; bosiljak, ružmarin, rajčica, luk, češnjak; krumpir; sir
grana padano; stolno bijelo vino; slanutak; rikola
PRIPREMA
Komarču filetirati i file narezati na kvadratne
komadiće. Krumpir prethodno skuhati u vodi sa soli i maslinovim uljem. Nakon
toga napraviti pire. Napraviti šalšu od rajčica koja mora biti prožeta sa medom
i bijelim vinom. Prije nego što se smjesa za pitu slaže u keramičke posude
cijelu unutrašnjost posude namazati maslacem i na nju posuti smjesu od prezle i
maslinovog ulja. Dijelom pire pokriti dno posude. Na tako posložen pire
postaviti komade komarče. Na posloženu komarču namazati šalšu i posuti je
smjesom od prezle te pobacati slanutak. Na tako dobiven sloj pobacati ostatak
komarče. Na šalšu postaviti krumpir i ponovno šalšu i tako sve dok se ne dođe
do ruba, kada se postavi sloj pire krumpira. Tako posloženu posudu staviti u
dobro zagrijanu peč i peči 20-25 minuta na 2000C .
POSLUŽIVANJE
Prije posluživanja smjesu naribati sa sirom i zapeči je 5 minuta da se
zgrije i poslužiti je na malim staklenim žličicama ili u cijelosti na rikoli.Sve
pokapati maslinovim uljem
Za
piće ponuditi Rajnski
rizling - ispravan bi naziv bio bijeli rizling (weise riesling). Rajnski rizling nazivaju kraljem bijelih vina
i najplemenitijom bijelom sortom na svijetu. Smatra se se da sorta dolazi iz
doline Rajne u Njemačkoj, Vino redovne
berbe je žuto zelenkaste boje. Predikatna vina su zlatno žuta. U bogatom mirisu
ovoga vina često se osjeti marelica, breskva, pa čak i ruže. U okusu je, s
idealnim odnosom šećera i kiselina. Suhi rajnski rizling pije se iz tzv.
riesling čaše, na temperaturi 10 – 12 0C.)
Nema komentara:
Objavi komentar