ŠVARCVALD TORTICA
ZANIMLJIVOSTI
Schwarzwaldska šunka
(njem. Schwarzwälder Schinken) je dimljena šunka bez kostiju koja je
pripremljena po staroj tradiciji u njemačkoj regiji Schwarzwald. Izraz "Schwarzwaldska šunka" je zaštićena
oznaka podrijetla u EU,
što znači da sve što se prodaje u EU pod tim imenom mora doći iz Schwarzwalda.
Schwarzwaldska šunka je najpopularnija i najprodavanija šunka Evrope. Za
pripremu šunke prvo se meso ručni soli te premazuje češnjakom, korianderom, crnim
paprom i borovicom. Dva tjedna treba ostati usoljena, daljnja dva tjedna treba
biti u komori dimljenja. Nako toga se šunka dimi na hladnom u posebnim komorama
nad svježim drvom jele - i smreke iz Schwarzwalda, i to tri tjedna na 25
stupnjeva. To joj daje karakterističan, snažan miris i tipičnu tamno smeđu
koru. Nakom dimljenja šunka još sazrijeva dva do tri tjedna na zraku.
SASTOJCI
PRIPREMA
Šunku narezati na namanju moguću debljinu. Krumpir
prethodno skuhati u vodi sa soli i maslinovim uljem. Napraviti šalšu od rajčica
koja mora biti prožeta sa medom i bijelim vinom. Prije nego što se smjesa za
tortu slaže u keramičke posude cijelu unutrašnjost posude namazati maslacem i
na nju posuti smjesu od prezle i maslinovog ulja. Šunku slagati tako da dio
šunke pokrije dno posude. Na tako posloženu šunku postaviti skuhani krumpir
narezan na debljinu od 0,5 cm. Na krumpir namazati šalšu i posuti je smjesom od
prezle. Na šalšu postaviti krumpir i ponovno šalšu i tako sve dok se ne dođe do
ruba, kada se postavi zadnji sloj krumpira. Tako posloženu posudu staviti u
dobro zagrijanu peč i peči 20-25 minuta na 2000C .
POSLUŽIVANJE
Kada se torta odmori nakon pećenja (dovoljno 5 ')
na gornju stranu premazati mileramom posuti malo crnog papra i u krug posložiti
male rajčice. Na servirnom tanjuru posložiti pire od slanutka i na njega
postaviti torticu. Po tortici pobacati na listiće naribani sir i sve zajedno
pokapati maslinovim uljem
Za piće ponuditi Plavac mali. Vino je tamno - rubinaste boje s modrim refleksom, lijepo razvijenog
mirisa, krepko je i trpko sa specifičnim okusom. Najznačajnija autohtona sorta
grožđa u Hrvatskoj prepoznata je po bobicama debele kožice i čvrste građe s
puno sladora. Nastao je križanjem sorte crljenka (crljenak kaštelanski) sa
sortom Dobričić. Servirati na sobnoj temperaturi od 16-18 0C
Nema komentara:
Objavi komentar