utorak, 10. siječnja 2017.


MARIJINE KOŠARICE     

 


 
ZANIMLJIVOSTI
Naziv ovog jela nastao je u Samoboru u kući Kaićevih prilikom dočeka Nove 2017. Naime, njihova kći Marija pogodila je najviše sastojaka koje čine ovo jelo i zato joj je pripala čast da njezino ime bude u nazivu jela.


SASTOJCI
Košarice, slanutak, sezam, bučine sjemenke, maslinovo ulje, sol; papar; maslac; chili; bosiljak, mažuran

 

PRIPREMA

Košarice se mogu pripremiti samostalno ili se koriste gotove iz trgovine, ali moraju biti hrskave. U jednu posudu izmješati prethodno skuhani slanutak sa ostalim sastojcima i dobro izblendati tako da se dobije gusta kompaktna smjesa. Nakon što je smjesa gotova odložiti je u frižider na 10-tak minuta da se sjedini.

 

POSLUŽIVANJE
Košarice prethodno namazati maslacem i puniti ih neposredno prije posluživanja. Pokapati maslinovim uljem i posuti usitnjenim bosiljkom, a može i vlascem. Na tanjur poslužiti 2-3 košarice.

 

Za piće ponuditi Bijeli pinot. Bijeli pinot (Pinot blanc, Burgundac bijeli, Burgundac, Weissburgunder, Weißer Burgunder) je stara sorta grožđa, rasprostranjena uglavnom u NJemačkoj i Italiji, a u Hrvtaskoj u Slavoniji. Vjerojatno je nastao spontanim križanjem siog i crnog pinota. Vino je slamnato žute boje sa zelenkastim odsjajem. Laganog je okusa koji aromom podsjeća na jabuku i breskvu. Ima srednji ili veći sadržaj kiselina i visok sadržaj alkohola. Starenjem dobiva zlatnu boju. Servirati rashlađenog na 10 do 12°C.

 

Nema komentara:

Objavi komentar