SAMOBORSKA TORTICA
ZANIMLJIVOSTI
Ovo
jelo je nastalo kao odgovor na rekuperaciju od novogodišnjeg dočeka u Samoboru.
Jelo je prvi put spremljno za sudionike dočeka kod Kaićevih. Zadovoljstvo i
osvježenje su iskazali Snježana, Darko, Bernarda, Šime, Nives, Marija, Đeni i
Ivan.
SASTOJCI
Palenta;
maslinovo ulje, sol; papar; maslac; mlijeko; prašak za pecivo; brašno glatko; naribani
sir grana padano; chili; tikvice; mrkva; posni sir; vlasac; kardamom; grašak;
vrhnje za kuhanje
PRIPREMA
U staklenu zdjelu pomiješati sve sastojke tako da dobijemo ni
rijetku ali ni gustu smjesu. Mrkvu i tikvicu naribati na što sitnije. Tako
pripremljenu smjesu staviti u frižider 10 minuta d ase objedini, a za to
vrijeme narezati na tanke fete tikvicu i mrkvu. Prije pečenja peč ugrijati što
je moguće više a pripremljenu smjesu uliti u vatrostalnu posudu i na njoj
poredati narezanu tikvicu i mrkvu te pobacati grašak. Peči na 200 0C 25 minuta. Nakon
pečenja ostaviti na sobnoj temperaturi 10 minuta.
POSLUŽIVANJE
Sa okruglim kalupima izrezati komad smjese debljine 3 cm i na nju
postaviti savijenu mrkvu i tikvicu te posuti sa pelenim grasškom. Sve pokapati
maslinovim uljem.
Za piće ponuditi Rajnski
rizling
- ispravan bi naziv bio bijeli rizling (weise riesling). Rajnski rizling nazivaju kraljem bijelih vina
i najplemenitijom bijelom sortom na svijetu. Smatra se se da sorta dolazi iz
doline Rajne u Njemačkoj, Vino redovne
berbe je žuto zelenkaste boje. Predikatna vina su zlatno žuta. U bogatom mirisu
ovoga vina često se osjeti marelica, breskva, pa čak i ruže. U okusu je, s
idealnim odnosom šećera i kiselina. Suhi rajnski rizling pije se iz tzv.
riesling čaše, na temperaturi 10 – 12 0C.)
Nema komentara:
Objavi komentar