utorak, 10. siječnja 2017.


SAMOBORSKA TORTICA 


 
 
 
  
ZANIMLJIVOSTI
Ovo jelo je nastalo kao odgovor na rekuperaciju od novogodišnjeg dočeka u Samoboru. Jelo je prvi put spremljno za sudionike dočeka kod Kaićevih. Zadovoljstvo i osvježenje su iskazali Snježana, Darko, Bernarda, Šime, Nives, Marija, Đeni i Ivan.

SASTOJCI
Palenta; maslinovo ulje, sol; papar; maslac; mlijeko; prašak za pecivo; brašno glatko; naribani sir grana padano; chili; tikvice; mrkva; posni sir; vlasac; kardamom; grašak; vrhnje za kuhanje
  
PRIPREMA
U staklenu zdjelu pomiješati sve sastojke tako da dobijemo ni rijetku ali ni gustu smjesu. Mrkvu i tikvicu naribati na što sitnije. Tako pripremljenu smjesu staviti u frižider 10 minuta d ase objedini, a za to vrijeme narezati na tanke fete tikvicu i mrkvu. Prije pečenja peč ugrijati što je moguće više a pripremljenu smjesu uliti u vatrostalnu posudu i na njoj poredati narezanu tikvicu i mrkvu te pobacati grašak. Peči na 200 0C 25 minuta. Nakon pečenja ostaviti na sobnoj temperaturi 10 minuta.
 
POSLUŽIVANJE
Sa okruglim kalupima izrezati komad smjese debljine 3 cm i na nju postaviti savijenu mrkvu i tikvicu te posuti sa pelenim grasškom. Sve pokapati maslinovim uljem.
 
Za piće ponuditi Rajnski rizling - ispravan bi naziv bio bijeli rizling (weise riesling).  Rajnski rizling nazivaju kraljem bijelih vina i najplemenitijom bijelom sortom na svijetu. Smatra se se da sorta dolazi iz doline Rajne u Njemačkoj,  Vino redovne berbe je žuto zelenkaste boje. Predikatna vina su zlatno žuta. U bogatom mirisu ovoga vina često se osjeti marelica, breskva, pa čak i ruže. U okusu je, s idealnim odnosom šećera i kiselina. Suhi rajnski rizling pije se iz tzv. riesling čaše, na temperaturi 10 – 12 0C.)
 
 

Nema komentara:

Objavi komentar