četvrtak, 17. studenoga 2016.


PUNJENE  ŠKOLJKE ISPOD PEKE      

   

 
 
ZANIMLJIVOSTI
Čili (chilli) je plod različitih tropskih vrsta paprike (uključujući i neke varijetete nama poznate domaće paprike) s vrlo sitnim plodovima koji se suše i melju u prah. Čiliji su dugi svega 4 cm, boje žute, zelene, narančaste ili crvene, a imaju nadasve ljuti okus. Kada se komuške osuše i samelju dobije se kajenski papar. Naziv čili potječe od španjolske riječi chile za tu vrstu paprike, budući da su je Španjolci donijeli u Evropu za vrijeme Kolumbovih putovanja. Šarenilo naziva proizlazi iz doba kada se čili dopremao iz portugalskih i španjolskih kolonija u Južnoj Americi, Indiji i Africi.

SASTOJCI
Tjestenina conchiglioni,  brokula, maslinovo ulje, sol; papar; sir cheed; vrhnje za kuhanje; maslac; chili; ostali začini po želji, BBQ umak.
PRIPREMA
Brokulu skuhati u posoljenoj vodi i zatim dobro ručno pasirati. Tijekom pasiranja dodati ribanog sira po želji. Ostaviti  stabiljiku prema želji kako bi imali za ukrašavanje. Smjesu od brokule (pire) izraditi na temelju pasirane brokule u koju zajedno sa vrhnjem za kuhanje, maslinovim uljem i maslacem te začinima ( ne zaboravite chili). Ohlađene skuhane „školjke“ napuniti sa smjesom koju prethodno ostavite  u frižideru da se sjedini. Tjesteninu conchiglioni prije punjenja i postavljanja u peku skuhati al dente.
U zagrijanoj peki peči 15 minuta. Nakon toga izvaditi i posuti sa sirom cheedar i malo ružmarina te BBQ umakom i peči još 10 minuta.
 POSLUŽIVANJE
Prije posluživanja pustiti nekoliko minuta da se ohladi. Na tanjur uz školjke ( komada po izboru) svakako servirati brokulu u komadu i grančicu ružmarina. Sve pokapati maslinovim uljem i BBQ umakom.
 
Za piće ponuditi Silvanac zeleni. Silvanac je jedna od najstarijih bijelih sorti na svijetu, a danas je ponos vinogorja Orahovice. Vrlo je osjetljiva na terrior, a upravo je u Orahovici našla idealno stanište i dalje isključivo vrhunska vina. Dodatni dokaz izvrsnosti ovog vina je i prestižni znak Izvorno hrvatsko. Vino je Iskričave žutozelena bojakoji daje 14,5%. Servirati na  10 do 12°C.

 

 

Nema komentara:

Objavi komentar