petak, 2. rujna 2016.


 GRADELIRANE  ROLANE   TIKVICE

 
Zanimljivost: Origano (lat. Origanum vulgare) - mravinac, divlji mažuran, mekulica, vranilova trava) je samonikla biljka mediteranskog podnebljaje začinska i ljekovita biljka iz familije usnatica (lamiaceae). Ime je dobila iz grčkog (Oros=brdo, Ganos=nakit), preko italijanskog jezika, "origano" - brdski nakit. Ljekovitost biljke bila je cijenjena još u antičkoj Grčkoj. Hipokratu je služila za ubrzavanje poroda i u liječenju hemoroida. Danas se koristi, pripremljen kao čaj, protiv grčeva u trbuhu, bolesti probavnog trakta i gornjih disajnih puteva.
Za sujevjerne: biljka štiti od zla, čini radosnim i bezbrižnim. Često je zbog tog "svojstva" uvezivan u vjenčane buketiće. Origanom su nekada "liječena" djeca koja su sporo progovarala i oboljeli od epilepsije.

Sastojci:  tikvice; panceta; krem sir; kiselo vrhnje; maslinovo ulje; sol ; papar; nana; bosiljak;  origano, peršin, lavanda; rukola; šeri pome; mrkva.

Priprema:
Tikvice  izrezati na uzdužne fete debljine oko 2 mm posoliti ih i ostaviti na kuhinjskoj krpi 10 min da puste malo soka i obrisati. Nakon postupka slijedi gradeliranje tikvica s obje strane. Pancetu tanko narezanu malo gradelirati da postane blago hrskava. Za vrijeme gradeliranja izmiješati krem sir i usitnjene začine u posebnoj posudi. Gradelirane tikvice premazati primpremljenom smjesom i na smjesu dodati gradeliranu pancetu. Zarolati tako pripremljenu tikvicu povezati je visokom čačkalicom.. Tako napunjena ponovno na blage gradele da se sir sjedini sa tikvicom, ali se pospe sa naribanim sirom. U procesu garedliranja paralelno gradelirati i tanko tanko narezane mrkve
Posluživanje
Na svaki tanjur minimalno postaviti dvije zarolane tikvice koje treba posuti maslinovim uljem. Oancetu neuredno pobacati po tikvicama. Uz tikvice poslužiti lagano pećeni kruh i gradelirane mrkve.

 
Ponuditi Rajnski rizling. Za Rajnski rizling - ispravan bi naziv bio bijeli rizling (weise riesling).  Rajnski rizling nazivaju kraljem bijelih vina i najplemenitijom bijelom sortom na svijetu. Smatra se se da sorta dolazi iz doline Rajne u Njemačkoj,  Vino redovne berbe je žuto zelenkaste boje. Predikatna vina su zlatno žuta. U bogatom mirisu ovoga vina često se osjeti marelica, breskva, pa čak i ruže. U okusu je, s idealnim odnosom šećera i kiselina. Suhi rajnski rizling pije se iz tzv. riesling čaše, na temperaturi 10 – 12 0C.)

 

Nema komentara:

Objavi komentar