ZAJEDNIČKI KRUMPIR
Zanimljivost:
Peršin je do kraja srednjeg vijeka bio isključivo ljekovita biljka i biljka za ukrašavanje
Sastojci : maslinovo
ulje; maslac; sir parmezan; crni papar; hamburger; mozzarela; krumpir; timijan; peršin; češnjak; sol.
Priprema
Krumpir dobro oprati i narezati ga bočno tako da
ostane duža ravna površina. Nožem što je moguće dublje izraditi prorez prateći
oblik krumpira i tako smanjivati oblik minimalno 5 mm. Zatim okrenuti krumpir i
rezati ga svakih 5 mm od sredine do ruba tako da u sredini ostane nedirnuti
krug. Okrenuti krumpir osušiti ga i lagano razdvojiti tako da dobijemo pravo
kutne komade koji su povezani. Tako pripremljen krumpir peči pola sata na 2200
C. Dok se peće krumpir izraditi smjesu peršina, otopljenog masla, soli, papra i
češnjaka te dobivenu smjesu prožeti kroz pore pečenog krumpira. Tako
pripremljen krumpir peči narednih pola sata na 2200 C. Nakon pola
sata izvaditi krumpir i na njega položiti sitno nasjeckan hamburger, mozzarelu
pa sir parmezan te timijan. Tako pripremljen krumpir peči narednih 10 minuta na
2200 C.
Nakon pečenja ostaviti 2 minuta da odstoji te poslužiti na zajedničkoj podlozi tako da svaki konzumet može prstima otkinuti komad krumpira koji izabere. Uz jelo pustiti instrumentalnu podlogu kad se male ruke slože….
Za piće
ponuditi Kraljevinu. Kraljevina je tradicionalno suho bijelo vino zelinskog kraja, srednje
alkoholično i blago izražene kiselosti. Izrađuje se iz sorte grožđa Kraljevina.
Poslužuje se rashlađeno na 11°C
Nema komentara:
Objavi komentar