PIZZA BEZ TIJESTA
Mozzarella (bivolji sir) po legendi, je nastala kada su rimski legionari i trgovci bivolje mlijeko transportovali u kožnim vrećama, pa se tokom puta po Rimskoj imperiji, zbog toplote uz fermentaciju i mreškanje bisaga, slučajno stvorio mladi nesoljeni sir.
Sastojci: Krumpir; luk;
češnjak; sol; papar; umak od rajčice; panceta; sir gauda; sir parmezan; gljive;
origano; majčina dušica; muškatni oraščić; mažuran; mozzarela
Priprema:
Mladi krumpir dobro
očistiti, ali ne guliti koru. Isjeckati ga na okrugle komade na što je moguće
tanju debljinu (2-3 mm). Tavu nauljiti i poslagati isjeckani krumpiru krug tako
da svaki komad prelazi polovinom na drugi komad krompira i tako polagati
krompir dok se ne zatvori krug odnosno praznina na tavi. Osim što se na krumpir
pospe prstohvat soli i papra posuti po cijeloj površini i ribani parmezan (što
sitniji). Tako posložena smjesu na poklopljenoj tavi peči 5 minuta.Nakon završetka termičke obrade posuti već prije pripremljen umak od rajčica, na umak posložiti nasjeckane gljive, a zatim tanko narezanu mozzarelu. Na tako posloženu smjesu posuti i naribani sir. Peči u poklopljenoj tavi 10 minuta. Zatim dodati tanko nasjeckanu pancetu sa svim raspoloživim začinima i peči narednih 5 minuta.
Posluživanje
Poslužiti narezanu na komade prilagođene konzumentima uz preporučam
talijansku kanconu.
Za piće ponuditi svjetlo pivo ili malvaziju. Malvazija se smatra autohtonom sortom istarskog poluotoka (no zbog imena, postoji
pretpostavka da je grčkog porijekla). Bujne je vegetacije, srednje i neredovite
rodnosti zbog slabije oplodnje. Preporučuje se pinciranje rodnih mladica.
Dozrijeva u III. razdoblju, može dati vina vrlo dobre kakvoće, nježna i
skladna, prepoznatljivog okusa i mirisa.
Nema komentara:
Objavi komentar