PUNJENI KRUMPIR
Zanimljivost:
Kim (lat.Carum carvi) jedan je od najstarijih
poznatih začina iz porodice apiaceae. Plodovi kima nađeni su u iskopinama iz
3000-te godine p. n. e., a u pisanim spomenicima pominje ga Karlo Velik. Kim
pospješuje apetit, olakšava varenje, nadutost i pomaže kod grčeva u trbuhu.
Ulje kima koristi se za ublažavanje glavobolje, migrena i loše probave.
Sastojci: Krumpir; crveni grah; kukuruz; luk; češnjak; blaga crvena
paprika; kim; zelena paprika; sol; papar; koncentrat rajčice; bijelo vino;
panceta; kaul; mljeveno meso; sir ; soja sos; bosiljak
Priprema:
Krumpir
napola skuhajte u kori. Izvadite ga iz vode da se ohladi. Za kukuruz i crveni
grah bi bilo najbolje da se skuhaju, ali se mogu koristiti i oni iz konzervi.
Očistite i
sitno nasjeckajte luk pa ga dinstajte, dodajte češnjak. Kad zamiriši, zalijte s
malo tople vode, dodajte rajčicu, isjeckanu pancetu, kukuruz, grah i ostalo
sitno nasjeckano povrće koji ste prethodno isprali, začine i ako je potrebno,
dodatno zalijte s vinom pokapajte soja sosom. Tako dinstanu smjesu odvojiti
tako da 2/3 izmiksamo u blenderu. Sve zajedno mora biti dosta gusto. Ostala
dinstana smjesa potrebna je za posluživanje. Krumpire prerežite uzdužno popola
pa pažljivo žličicom izdubite sredine. Dio krumpira koji ste izvadili izdrobite
vilicom pa pomiješajte s grahom i kukuruzom odnosno cijelom smjesom.
Upalite
pećnicu na 200 °C. Na pleh za pečenje stavite papir za pečenje pa po njemu posložite
krumpire koje ste nadjenuli smjesom. Pecite otprilike dvadeset minuta na 1800C.
Ako pečete
na gradelama onda popeći krumpir tako da narezane površine okrenemo na roštilj.
Kada se zarumeni odnosno dobije roštilj boju napuniti ga sa smjesom i ponovno
postaviti na roštilj tako da se ispeče i kora te da se punjenje sjedini sa
krumpirom.
Nakon
pečenja na krumpir posložiti ostatak dinstane smjese po krumpirima.
Mljeveno
meso začiniti sa zaćinima po želji i najprije ga popeči na tavi, a nakon što ga
se odvoji od masnoće ohladiti i peči u pečnici zajedno sa krumpirom. Zadnjih 10
minuta pečenja krumpir i mesne okruglice posuti izribanim sirom. Kaul nikako ne
prekuhati, a kuhati ga u posoljenoj vodi sa nekoliko kapi ulja.
Posluživanje
Poslužiti jednu do dvije
pripremljene polovice uz mesne okruglice te svježi bosiljak u specifičnim
posudama. Kao prilog ponuditi skuhan kaul začinjen maslinovim uljem i popapren.
Za piće ponuditi Plavac mali. Plavac mali je vino tamno - rubinaste boje s modrim refleksom,
lijepo razvijenog mirisa, krepko je i trpko sa specifičnim okusom.
Najznačajnija autohtona sorta grožđa u Hrvatskoj prepoznata po bobicama debele
kožice i čvrste građe s puno sladora. Nastao je križanjem sorte cljenka
(creljenak kaštelanski) sa sortom Dobričić. Dobivaju ime položaja Dingač i
Postup na poluotoku Pelješcu, na južnoj strani otoka Hvara, kao i na dobrim
položajima na bračkom i viškom vinogorju. Dingač je prvo, a Postup drugo po
redu zaštićeno hrvatsko crno vino (1961. odnosno 1967.)
Nema komentara:
Objavi komentar