četvrtak, 1. rujna 2016.


PUNJENI  KRUMPIR 

  
Zanimljivost: Kim (lat.Carum carvi) jedan je od najstarijih poznatih začina iz porodice apiaceae. Plodovi kima nađeni su u iskopinama iz 3000-te godine p. n. e., a u pisanim spomenicima pominje ga Karlo Velik. Kim pospješuje apetit, olakšava varenje, nadutost i pomaže kod grčeva u trbuhu. Ulje kima koristi se za ublažavanje glavobolje, migrena i loše probave.
Sastojci: Krumpir; crveni grah; kukuruz; luk; češnjak; blaga crvena paprika; kim; zelena paprika; sol; papar; koncentrat rajčice; bijelo vino; panceta; kaul; mljeveno meso; sir ; soja sos; bosiljak

Priprema:
Krumpir napola skuhajte u kori. Izvadite ga iz vode da se ohladi. Za kukuruz i crveni grah bi bilo najbolje da se skuhaju, ali se mogu koristiti i oni iz konzervi.
Očistite i sitno nasjeckajte luk pa ga dinstajte, dodajte češnjak. Kad zamiriši, zalijte s malo tople vode, dodajte rajčicu, isjeckanu pancetu, kukuruz, grah i ostalo sitno nasjeckano povrće koji ste prethodno isprali, začine i ako je potrebno, dodatno zalijte s vinom pokapajte soja sosom. Tako dinstanu smjesu odvojiti tako da 2/3 izmiksamo u blenderu. Sve zajedno mora biti dosta gusto. Ostala dinstana smjesa potrebna je za posluživanje. Krumpire prerežite uzdužno popola pa pažljivo žličicom izdubite sredine. Dio krumpira koji ste izvadili izdrobite vilicom pa pomiješajte s grahom i kukuruzom odnosno cijelom smjesom.
Upalite pećnicu na 200 °C. Na pleh za pečenje stavite papir za pečenje pa po njemu posložite krumpire koje ste nadjenuli smjesom. Pecite otprilike dvadeset minuta na 1800C.
Ako pečete na gradelama onda popeći krumpir tako da narezane površine okrenemo na roštilj. Kada se zarumeni odnosno dobije roštilj boju napuniti ga sa smjesom i ponovno postaviti na roštilj tako da se ispeče i kora te da se punjenje sjedini sa krumpirom.
Nakon pečenja na krumpir posložiti ostatak dinstane smjese po krumpirima.
Mljeveno meso začiniti sa zaćinima po želji i najprije ga popeči na tavi, a nakon što ga se odvoji od masnoće ohladiti i peči u pečnici zajedno sa krumpirom. Zadnjih 10 minuta pečenja krumpir i mesne okruglice posuti izribanim sirom. Kaul nikako ne prekuhati, a kuhati ga u posoljenoj vodi sa nekoliko kapi ulja.
Posluživanje
Poslužiti jednu do dvije pripremljene polovice uz mesne okruglice te svježi bosiljak u specifičnim posudama. Kao prilog ponuditi skuhan kaul začinjen maslinovim uljem i popapren.

Za piće ponuditi Plavac mali. Plavac mali je vino tamno - rubinaste boje s modrim refleksom, lijepo razvijenog mirisa, krepko je i trpko sa specifičnim okusom. Najznačajnija autohtona sorta grožđa u Hrvatskoj prepoznata po bobicama debele kožice i čvrste građe s puno sladora. Nastao je križanjem sorte cljenka (creljenak kaštelanski) sa sortom Dobričić. Dobivaju ime položaja Dingač i Postup na poluotoku Pelješcu, na južnoj strani otoka Hvara, kao i na dobrim položajima na bračkom i viškom vinogorju. Dingač je prvo, a Postup drugo po redu zaštićeno hrvatsko crno vino (1961. odnosno 1967.)

Nema komentara:

Objavi komentar