ponedjeljak, 5. rujna 2016.


LOGORSKA  VATRA    

 

Zanimljivost:
Kukuruz (Zea mays) je jednogodišnja biljka porijeklom iz Srednje Amerike. Ima muške i ženske cvijetove raste od 1,5 do 2,4 metra. Kukuruz je igrao važnu ulogu pogotovo u narodima Srednje Amerike. U Evrope je donijet 1493. a po nekim izvorima 1535. Na Balkan je stigao u 17. vijeku.

Sastojci : Kukurzno brašno; ulje; mlijeko ili jogurt; brašno; posni sir; sol; prašak za pecivo; panceta; kiselo vrhnje; crvena paprika


Priprema:
U veću zdjelu pomiješati kukuruzno brašno sa svim drugim sastojcima i dobro ručno izmješati. Kada se sjedine svi sastojci, dodati pancetu koja se isjecka na nasjitnije moguće komadiće. Još jednom dobro pomiješati. Na podlogu za pečenje položiti papir za pečenje, a na njega izliti izmješanu smjesu tako da se ne dobije visina iznad 5 mm. Peči 20 minuta na 200 0C.

Posluživanje
Preporučamo hladno poslužiti sa kiselim vrhnjem kojeg lagano posuti crvenom paprikom, a izrezati na što je moguće tanje štapiće.
 

Za piće ponuditi Maraštinu (Rukatac, Maraškin, Mareština, Krizol, Višana) se smatra autohtonom dalmatinskom sortom, iako je identična talijanskoj sorti Malvasia Lunga. Možemo je pronači u vinogorjima od Prevlake do hrvatskog primorja, a nešto više na otocima Korčuli, Lastovu i poluotoku Pelješcu. Osjetljiva je na pepelnicu, a služi za popravak kakvoće bijelih vina.

Nema komentara:

Objavi komentar