LOGORSKA VATRA
Zanimljivost:
Kukuruz (Zea mays) je jednogodišnja biljka
porijeklom iz Srednje Amerike. Ima muške i ženske cvijetove raste od 1,5 do 2,4
metra. Kukuruz je igrao važnu ulogu pogotovo u narodima Srednje Amerike. U Evrope
je donijet 1493. a po nekim izvorima 1535. Na Balkan je stigao u 17. vijeku.
Sastojci : Kukurzno
brašno; ulje; mlijeko ili jogurt; brašno; posni sir; sol; prašak za pecivo;
panceta; kiselo vrhnje; crvena paprika
Priprema:
U veću
zdjelu pomiješati kukuruzno brašno sa svim drugim sastojcima i dobro ručno
izmješati. Kada se sjedine svi sastojci, dodati pancetu koja se isjecka na
nasjitnije moguće komadiće. Još jednom dobro pomiješati. Na podlogu za pečenje
položiti papir za pečenje, a na njega izliti izmješanu smjesu tako da se ne
dobije visina iznad 5 mm. Peči 20 minuta na 200 0C.
Posluživanje
Preporučamo hladno poslužiti sa kiselim vrhnjem kojeg lagano
posuti crvenom paprikom, a izrezati na što je moguće tanje štapiće.
Za piće ponuditi Maraštinu (Rukatac, Maraškin,
Mareština, Krizol, Višana) se smatra autohtonom dalmatinskom sortom, iako je
identična talijanskoj sorti Malvasia Lunga. Možemo je pronači u vinogorjima od
Prevlake do hrvatskog primorja, a nešto više na otocima Korčuli, Lastovu i
poluotoku Pelješcu. Osjetljiva je na pepelnicu, a služi za popravak kakvoće
bijelih vina.
Nema komentara:
Objavi komentar