četvrtak, 1. rujna 2016.


MIJEŠANA ŠTRUCA ISPOD PEKE

Zanimljivost:
Mažuran (majoran) dolazi iz male Azije. Afrodita, boginja ljubavi i ljepote, opisuje majoran kao simbol zadovoljstva. U Grčkoj je bio običaj mladencima objesiti majoranom nanizan lančić oko vrata. Hymenaios, grčki bog braka, predstavljan je sa vjencem majorana. Majoranova mast trošila se protiv grčeva i prehlade dojenčadi. U obliku obloga koristi se protiv zglobobolje i rana. Kao čaj protiv prehlade i za dojilje.

 

Sastojci: Krumpir; mljeveno meso; tikvice;  luk; češnjak; sol; papar; rajčice; panceta; sir gauda; origano; majčina dušica; klinčić; mažuran; mozzarela; mrkva; balancana; krušne mrvice; svježi sir; svinjska mast; crvena paprika; ružmarin

 

Priprema:
Naribati tikvice i krumpir (što sitnije) posoliti i nakon 5 minuta staviti na kuhinjsku krpu i iscijediti vodu. Naribati na što sitnije komade, luk i češnjak. U veću zdjelu pomiješati sve narezano i naribano zajedno sa mljevenim mesom i krušnim mrvicama te začinima. Na papir za pečenje posuti krušne mrvice i na tako pripremljenu podlogu razvući mljeveno meso na debljinu koja garantura da neće pucati kada je zarolamo. Na tako razvučenu podlogu tanko premazati svježi sir, pobacati sitno narezanu pancetu i naribanu mozzarelu sa naribanim sirom. Zarolati smjesu i zatvoriti je da smjesa ne ispadne. Zdjelu za pečenje premazati svinjskom masti. Posložiti štrucu u zdjelu, a oko nje pobacati začinjene krumpire, mrkvu, balancanu, rajčice.  Krumpire, balancanu i rajčicu te luk nasjeckati na relativno srednje komade i začiniti ih sa soli, paprom, crvenom paprikom, origanom i mažuranom.
Peči 50 minuta. Otvoriti peku odvojiti tekućinu sa strane i štrucu okrenuti za 180 0C. Na štrucu posložiti tanko narezanu mozzarelu, a na ostatak pobacati tanko narezanu pancetu pomogućnosti svježi ružmarin i mažuran. Peči daljnjih 15 minuta.

 
Posluživanje
Poslužiti 5 minuta nakon završnog otvaranja peke i to u posudi u kojoj je i pečeno. Prepustiti konzumentima da sami odluće što i koliko će jesti uz note zagorske pjesme.

 

Za piće ponuditi Teran. Teran je autohtona istarska vinska sorta grožđa i crno vino koje se iz nje proizvodi. Glavne karakteristike terana su umjerena količina šećera i vrlo visoke kiseline. Teran ima karakterističnu rubinsko crvenu boju (boju zečje krvi) s ljubičastim tonovima prilikom rotiranja vina u čaši. Aroma je tipična, voćna. Neki ga enolozi smatraju ljekovitim vinom zbog veoma visokih polifenola (tanini). Poslužuje se i pije na temperaturi od 18 do 20 0C).

Nema komentara:

Objavi komentar