MIJEŠANA ŠTRUCA ISPOD PEKE
Zanimljivost:
Mažuran (majoran) dolazi iz male Azije. Afrodita, boginja
ljubavi i ljepote, opisuje majoran kao simbol zadovoljstva. U Grčkoj je bio
običaj mladencima objesiti majoranom nanizan lančić oko vrata. Hymenaios, grčki
bog braka, predstavljan je sa vjencem majorana. Majoranova mast trošila se
protiv grčeva i prehlade dojenčadi. U obliku obloga koristi se protiv
zglobobolje i rana. Kao čaj protiv prehlade i za dojilje.
Sastojci: Krumpir; mljeveno meso; tikvice; luk; češnjak; sol; papar; rajčice; panceta;
sir gauda; origano; majčina dušica; klinčić; mažuran; mozzarela; mrkva;
balancana; krušne mrvice; svježi sir; svinjska mast; crvena paprika; ružmarin
Priprema:
Naribati tikvice i
krumpir (što sitnije) posoliti i nakon 5 minuta staviti na kuhinjsku krpu i
iscijediti vodu. Naribati na što sitnije komade, luk i češnjak. U veću zdjelu
pomiješati sve narezano i naribano zajedno sa mljevenim mesom i krušnim
mrvicama te začinima. Na papir za pečenje posuti krušne mrvice i na tako
pripremljenu podlogu razvući mljeveno meso na debljinu koja garantura da neće
pucati kada je zarolamo. Na tako razvučenu podlogu tanko premazati svježi sir,
pobacati sitno narezanu pancetu i naribanu mozzarelu sa naribanim sirom.
Zarolati smjesu i zatvoriti je da smjesa ne ispadne. Zdjelu za pečenje
premazati svinjskom masti. Posložiti štrucu u zdjelu, a oko nje pobacati
začinjene krumpire, mrkvu, balancanu, rajčice.
Krumpire, balancanu i rajčicu te luk nasjeckati na relativno srednje
komade i začiniti ih sa soli, paprom, crvenom paprikom, origanom i mažuranom. Peči 50 minuta. Otvoriti peku odvojiti tekućinu sa strane i štrucu okrenuti za 180 0C. Na štrucu posložiti tanko narezanu mozzarelu, a na ostatak pobacati tanko narezanu pancetu pomogućnosti svježi ružmarin i mažuran. Peči daljnjih 15 minuta.
Posluživanje
Poslužiti 5 minuta nakon završnog
otvaranja peke i to u posudi u kojoj je i pečeno. Prepustiti konzumentima da sami odluće
što i koliko će jesti uz note zagorske pjesme.
Za piće ponuditi Teran. Teran je autohtona
istarska vinska sorta grožđa i crno vino koje se iz nje proizvodi. Glavne
karakteristike terana su umjerena količina šećera i vrlo visoke kiseline. Teran
ima karakterističnu rubinsko crvenu boju (boju zečje krvi) s ljubičastim
tonovima prilikom rotiranja vina u čaši. Aroma je tipična, voćna. Neki ga
enolozi smatraju ljekovitim vinom zbog veoma visokih polifenola (tanini).
Poslužuje se i pije na temperaturi od 18 do 20 0C).
Nema komentara:
Objavi komentar