ŠTAPIČASTE SRDELE
Zanimljivost:
Srdela (lat. Sardina pilchardus) je riba iz
porodice haringi (Clupeidae). U
Hrvatskoj je “zovu” sardina, srđela, šardela, ali i štijavica ili žir. Naraste
najviše do 25 cm duljine i 8 dkg težine, uz prosječnu od 3 dkg. Pelagijska je riba, a to znači da je stalno u pokretu pa se može loviti u istoćnom dijelu Atlantika između Islanda i Senegala. Najviše
je ima u Sredozemnom moru, Crnom moru i
Jadranu. Kod nas je najviše ima na zapadnoj obali Istre,
lošinjski arhipelag arhipelag, istočno od Oliba, vanjska strana Dugog Otoka,,
Paklenskih otoka, Palagruže, Visa, Lastova, južnog Pelješca te Mljeta. Zovu je
i kraljicom
riba, jer je bogata nezasićenim aminokiselinama omega-3 i omega-6,
bjelančevinama, uhljikohidratima, mastima, vitaminima (A, D i E) te mineralima.
Sastojci : srdele;
maslinovo ulje; crni papar; timijan;
peršin; češnjak; sol; rikola; luk; poma.
Priprema
Naložoiti jaku vatru i gradele dobro ugrijati. Srdele
dobro osušiti i na taknuti na štapić tako da je probijemo na dva mjesta. Paziti
da ne pukne. Kada sve nataknemo (maksimalno dvije na jedan štapić.,
gradelirat maksimalno dok ne pormijeni boju. Nikako ne dozvoliti da se
osuši i zatro je treba okretatina sve strane tako da se ravnomjerno ispeće. Nakon
što se ispeku na posebno tanjuru dobro ih pokapati maslinovim uljem i narezati
na sitno luk i ostavito dok se ne pripremi servirni pladanj.
Pladanj mora
biti pokretan (u krug ) tako da konzumenti lako dođu do srdele. Sredele na
pladanj poslužiti na nestašni način posuti je rikolom i pomamma te sitno u krug
narezanim lukom. Sve pokapati maslinovim uljem i popariti i posolliti,. Uz
srdele poslužiti i miješanu salatu (rikola, kristal, pome luk) začinjenu
maslinovim ulje i acetom.
Nema komentara:
Objavi komentar