petak, 2. rujna 2016.


RIŽOT S JABUKOM I RIKOLOM    

 

Zanimljivost: Rižot od jabuka tradicionalni je  recept talijanske pokrajine Friuli

Sastojci : maslaca; maslinovo ulje; luk; celer; jabuka; riža; bijelo vino; povrtni temeljac; parmezan; crni papar; rikola; hamburger

Priprema
U vrelu vodu dodajte povrtne temeljce i kratko prokuhajte. Celer i luk sitno nasjeckajte, a jednu jabuku narežite na ploške. Na maslacu popecite celer, luk i hamburger te pirjajte dok ne omekšaju. Dodajte rižu, narezanu jabuku, pa zajedno lagano popecite. Nakon nekoliko minuta dodajte vino. Kada se vino reducira, malo po malo dolijevajte povrtni temeljac uz češće miješanje. Temeljac dolijevajte u 4-5 navrata, svaki put čekajući da se reducira. Pred kraj kada se riža skoro skuhala dodajte i drugu jabuku narezanu na ploške te maslac i popaprite. Maknite s vatre i umiješajte narezanu svježu rikulu i parmezan.
Posluživanje
Poslužite posuto naribanim parmezanom i rikolom u obliku koji odaberete. Na tanjuru poslužiti i kratko zapečenu jabuku na maslacu uz posebno zapečeni hamburger.

 
Za piće ponuditi Ottonel muškat koji potječe iz Francuske, slabe je bujnosti, rano dozrijeva. Ima niske količine roda uz visoku kakvoću. Otporan je na niske temperature. Preporučuju se bujnije podloge. Vino ima izrazit muškatni miris.

Nema komentara:

Objavi komentar