ponedjeljak, 29. kolovoza 2016.


OBRNUTA  PEKA 4 u 1

 

Zanimljivosti:
Ova peka je bila okidač za moje ajmo nazvati zanimanje za kuhanje. Jedni su hvalili jer su mislili da je dobra, neki su hvalili jer su bili uvjereni da je dobra, a neki su hvalili da na njih ne dođe red. Pojedini su i kritizirali (otac)  jer su me uvjeravali da se peka izvorno ne okreće tijekom pečenja.  Nekako sam se izborio da ova obrnuta peka prevlada na našim jelovnicima.

Sastojci:
Teletina; piletina; janjetina; svinjetina; krumpir; mrkva; kapula; češnjak; crvena paprika (mljevena); paprika zelena; domaća svinjska mast; panceta; začini (lovorov list, origano, bosiljak, majčina dušica, kadulja, peršin, ružmarin; sol; papar) po guštu; tikvice , balancanu po izboru

Priprema:
U posebnu zdjelu narezano meso ( ne velike komade) pomiješati sa soli, paprom, crvenom paprikom i preostalim začinima i pustiti da odstoji dok vatra ne sagori. Dok vatra sagorjeva istodobno staviti peku da se zagrije. Voditi računa da bude što jača žerava naročito u drugoj fazi pečenja.
U drugu zdjelu narezati krumpire i mrkvu te ih začiniti sa soli i mljevenom crvenom paprikom.
Zdjelu u kojoj će se peči namazati domaćom svinjskom masti.
Najprije u peku položiti meso, a potom na meso posložiti začinjeni krumpir i mrkvu. Svakako u zdjelu ( na više mjesta) staviti i  kapulu, češnjak te tkvice i ne zaboraviti lovor. Još nešto : papriku očistiti i u nju ubaciti komadić od svih sastojaka koje peka sadrži. Staviti je u peku na mjesto koje vi izaberete. Ima dvostruku funkciju.
Nakon max 60 minuta pečenja iz zdjele izvaditi tekućinu u posebnu zdjelu i ostaviti je sa strane. Zamjeniti mjesta krumpira i mesa tako da meso bude na krumpirima. Na meso posuti svježi ružmarin i na cjelu smjesu pobacati narezanu pancetu. Peči narednih max 20 minuta. Za to vrijeme pripremiti sezonsku salatu po izboru.
Nakon što završi pečenje dijelom tekućine koju smo ostavili sa strane politi meso i servirati. Ostatak tekućine može poslužiti kao temeljac za rižoto.

Posluživanje:
Poslužiti 5 minuta nakon završnog otvaranja peke i to u posudi u kojoj je i pečeno. Prepustiti konzumentima da sami odluće što će jesti uz note klapskog pjevanja.

 
Za piće ponuditi Dobričić (Čihovac, Šoltanac, Okručanac, Plavac veliki, Slatinjanac, Šiljak, Crljenak slatinski) je šoltansko crno vino koji se izrađuje od  izvorno šoltanske sorte grožđa. Poznata je po izuzetno tamnoj crveno-rubin boji i vjerojatno je genetski predak plavca malog. Okus dobričića je pun, trpak i opor. Posjeduje vrlo tamnu boju i gust je. Piti na podrumskoj temperaturi.

Nema komentara:

Objavi komentar