OBRNUTA PEKA 4 u 1
Zanimljivosti:
Ova peka je bila okidač za moje
ajmo nazvati zanimanje za kuhanje. Jedni su hvalili jer su mislili da je dobra,
neki su hvalili jer su bili uvjereni da je dobra, a neki su hvalili da na njih
ne dođe red. Pojedini su i kritizirali (otac) jer su me uvjeravali da se peka izvorno ne okreće
tijekom pečenja. Nekako sam se izborio da
ova obrnuta peka prevlada na našim jelovnicima.
Sastojci:
Teletina; piletina; janjetina;
svinjetina; krumpir; mrkva; kapula; češnjak; crvena paprika (mljevena); paprika
zelena; domaća svinjska mast; panceta; začini (lovorov list, origano, bosiljak,
majčina dušica, kadulja, peršin, ružmarin; sol; papar) po guštu; tikvice ,
balancanu po izboru
Priprema:
U posebnu zdjelu narezano meso ( ne velike komade)
pomiješati sa soli, paprom, crvenom paprikom i preostalim začinima i pustiti da
odstoji dok vatra ne sagori. Dok vatra sagorjeva istodobno staviti peku da se
zagrije. Voditi računa da bude što jača žerava naročito u drugoj fazi pečenja.
U drugu zdjelu narezati krumpire i mrkvu te ih
začiniti sa soli i mljevenom crvenom paprikom.
Zdjelu u kojoj će se peči namazati domaćom svinjskom
masti.
Najprije u peku položiti meso, a potom na meso
posložiti začinjeni krumpir i mrkvu. Svakako u zdjelu ( na više mjesta) staviti
i kapulu, češnjak te tkvice i ne
zaboraviti lovor. Još nešto : papriku očistiti i u nju ubaciti komadić od svih
sastojaka koje peka sadrži. Staviti je u peku na mjesto koje vi izaberete. Ima
dvostruku funkciju.
Nakon max 60 minuta pečenja iz zdjele izvaditi
tekućinu u posebnu zdjelu i ostaviti je sa strane. Zamjeniti mjesta krumpira i
mesa tako da meso bude na krumpirima. Na meso posuti svježi ružmarin i na cjelu
smjesu pobacati narezanu pancetu. Peči narednih max 20 minuta. Za to vrijeme
pripremiti sezonsku salatu po izboru.
Nakon što završi pečenje dijelom tekućine koju smo
ostavili sa strane politi meso i servirati. Ostatak tekućine može poslužiti kao
temeljac za rižoto.
Posluživanje:
Poslužiti 5 minuta nakon završnog otvaranja
peke i to u
posudi u kojoj je i pečeno. Prepustiti konzumentima da sami odluće što će jesti
uz note klapskog pjevanja.
Za piće ponuditi Dobričić (Čihovac, Šoltanac,
Okručanac, Plavac veliki, Slatinjanac, Šiljak, Crljenak slatinski) je šoltansko
crno vino koji se izrađuje od izvorno
šoltanske sorte grožđa. Poznata je po izuzetno tamnoj crveno-rubin boji i vjerojatno
je genetski predak plavca malog. Okus dobričića je pun, trpak i opor. Posjeduje
vrlo tamnu boju i gust je. Piti na podrumskoj temperaturi.
Nema komentara:
Objavi komentar