nedjelja, 28. kolovoza 2016.


PLANETRANE   OKRUGLICE



Zanimljivosti: Muškatni orah (Myristica fragrans),  pripada istoimenoj porodici (Myristicaceae). Samo ime dolazi od latinskog nux što znači orah te muscat što znači muškatni ili mošusni (misli se na miris). Muškatni oraščić spominje Plinije u 1. stoljeću, a u 6. stoljeću su ga arapski trgovci donijeli u Konstantinopol. U srednjem vijeku i renesansi bio pojam bogatstva i moći. Bogataši su ga nosili sa sobom u raskošnim posudicama ili malim mlincima načinjenim od dragocjenih kovina.

Sastojci:
Mljevena junetina i svinjetina; svježi feta sir; panceta; češnjak; svježi peršin; luk; crvena paprika; sol; papar; muškatni oraščić; đumbir; maslac; mesni temeljac

Za umak: senf, maslinovo ulje, mendula (badem), kikiriki, vrhnje za kuhanje

 
Priprema:
U zdjeli pomiješati mljeveno meso, crvenu papriku, sol, papar, feta sir i peršin te ostvaviti sa strane. U tavi na otopljenom maslacu pirjati jako usitnjeni luk, češnjak i pancetu dok ne dobiju smeđu boju. Sve zajedno pomiješati u zdjeli i započeti oblikovanje okruglica. Okruglice obikovati ručno dlanom o dlan dok ne dobiju željenu veličinu i ostaviti ih sa strane 5 minuta.
U čistoj tavi ili roštilj tavi na otopljenom maslu i kap ulja popržiti okruglice tako da promijene boju (trebaju biti smeđe, a unutra ružičaste). Preporučam tako popržene okruglice ohladiti.
Prije posluživanja ohlađene okruglice peči u zagrijanoj pečnici najmanje 30 minuta. Na pola pečenja preliti okruglice mesnim temeljcem.

 Priprema bijelog umaka:
U posebnu zdjelu izdvojiti 4 žlice senfa i isto toliko maslinova ulja. Sa ručnom mješalicom dobro izmiješati. Nakon što se dobro izmiješa doliti vrhnje za kuhanje po potrebi zajedno sa usitnjenim kikirikijem („prašina“) i mendulom te  dalje dobro izmiješati dok se ne dobije relativno gusta smjesa.
 

Posluživanje:
Okruglice nataknuti na dugi tanki štapić (može štapić za ražnjiće) i servirati ih u visokoj čaši ili prikladnom postolju. Uz okruglice servirati bijeli (nježni) i crveni ( snažniji) umak. Crveni umak može biti BBQ umak.
 

Za piće ponuditi teran. Teran je autohtona istarska vinska sorta grožđa i crno vino koje se iz nje proizvodi. Glavne karakteristike terana su umjerena količina šečera i vrlo visoke kiseline. Teran ima karakterističnu rubinsko crvenu boju (boju zečje krvi) s ljubičastim tonovima prilikom rotiranja vina u čaši. Aroma je tipična, voćna. Neki ga  enolozi smatraju ljekovitim vinom zbog veoma visokih polifenola (tanini). Poslužuje se i pije na temperaturi od 18 do 200 C).

Nema komentara:

Objavi komentar