PLANETRANE OKRUGLICE
Zanimljivosti: Muškatni orah (Myristica
fragrans), pripada istoimenoj
porodici (Myristicaceae). Samo
ime dolazi od latinskog nux što
znači orah te muscat što znači
muškatni ili mošusni (misli se na miris). Muškatni oraščić spominje Plinije u
1. stoljeću, a u 6. stoljeću su ga arapski trgovci donijeli u Konstantinopol. U
srednjem vijeku i renesansi bio pojam bogatstva i moći. Bogataši su ga nosili
sa sobom u raskošnim posudicama ili malim mlincima načinjenim od dragocjenih
kovina.
Sastojci:
Mljevena
junetina i svinjetina; svježi feta sir; panceta; češnjak; svježi peršin; luk;
crvena paprika; sol; papar; muškatni oraščić; đumbir; maslac; mesni temeljac
Za umak: senf, maslinovo ulje, mendula (badem),
kikiriki, vrhnje za kuhanje
Priprema:
U zdjeli
pomiješati mljeveno meso, crvenu papriku, sol, papar, feta sir i peršin te
ostvaviti sa strane. U tavi na otopljenom maslacu pirjati jako usitnjeni luk,
češnjak i pancetu dok ne dobiju smeđu boju. Sve zajedno pomiješati u zdjeli i
započeti oblikovanje okruglica. Okruglice obikovati ručno dlanom o dlan dok ne
dobiju željenu veličinu i ostaviti ih sa strane 5 minuta.
U čistoj
tavi ili roštilj tavi na otopljenom maslu i kap ulja popržiti okruglice tako da
promijene boju (trebaju biti smeđe, a unutra ružičaste). Preporučam tako
popržene okruglice ohladiti.
Prije
posluživanja ohlađene okruglice peči u zagrijanoj pečnici najmanje 30 minuta.
Na pola pečenja preliti okruglice mesnim temeljcem.
U posebnu zdjelu izdvojiti 4 žlice senfa i isto toliko
maslinova ulja. Sa ručnom mješalicom dobro izmiješati. Nakon što se dobro
izmiješa doliti vrhnje za kuhanje po potrebi zajedno sa usitnjenim kikirikijem
(„prašina“) i mendulom te dalje dobro
izmiješati dok se ne dobije relativno gusta smjesa.
Posluživanje:
Okruglice
nataknuti na dugi tanki štapić (može štapić za ražnjiće) i servirati ih u
visokoj čaši ili prikladnom postolju. Uz okruglice servirati bijeli (nježni) i
crveni ( snažniji) umak. Crveni umak može biti BBQ umak.
Za piće
ponuditi teran. Teran je
autohtona istarska vinska sorta grožđa i crno
vino koje se iz nje proizvodi. Glavne karakteristike terana su umjerena
količina šečera
i vrlo visoke kiseline.
Teran ima karakterističnu rubinsko crvenu boju (boju zečje krvi) s ljubičastim tonovima
prilikom rotiranja vina u čaši. Aroma je tipična, voćna. Neki ga enolozi
smatraju ljekovitim vinom zbog veoma visokih polifenola (tanini).
Poslužuje se i pije na temperaturi od 18 do 200 C).
Nema komentara:
Objavi komentar