BENITO U KANICI – pržene „smokve“
Za vino su se potrudili Darko i Snježana.
Sastojci (10 osoba):
Za nadjev: 400 g kuhane piletine; 200 g krumpira; 100 g mrkve; 100 g svježeg sira; 100 g pancete; 1 žlica maslinovog ulja; 4 češnja češnjaka;3 žlice nasjeckanog svježeg peršina; 1 luk; ½ čajne žličice crvene paprike; sol papar i začinsko bilje po želji, preporučamo majčinu dušicu i kadulju.
Za tijesto: 1 žličica maslaca; 400 ml mlijeka; 50ml pilećeg temeljca; 400 g brašna
Za prženje (paniranje): jaja; krušne mrvice; ulje za prženje
Za umak: senf, maslinovo ulje, mendula (badem), kikiriki, vrhnje za kuhanje
Priprema:
Priprema nadjeva
Temeljac skuhati od predviđene količine piletine,
mrkve krumpira luka i ostalog povrća po želji.
Skuhanu piletinu, krumpir i mrkvu narezati u što
sitnije komadiće. U dobro zagrijanoj tavi pirjati usitnjeni luk i češnjak dok
ne požuti. Potom dodati narezanu pancetu, piletinu, mrkvu i krumpir te začine
sol, papar, papriku. Pirjati dok se smjesa ne sjedini. Pripremljnu smjesu
premsjetiti u drugu zdjelu da se ohladi najmanje 5 min. U drugu zdjelu
pripremiti svježi sir sa peršinom te dodati ohlađenu smjesu sa piletinom. Sve
dobro promiješati da se smjesa sjedini.
Priprema tijesta
U istoj tavi gdje se pirjao luk dodati pileći
temeljac i mlijeko. Dobivenu tekučinu kuhati dok ne zavrije. U tom trenutku u
tekučinu dodati brašno i miješati dok ne prepoznate tijesto spremno za pripremu
„smokvi“. Dobiveno tijesto smotati u kuglu i postaviti ga na ravnu površinu da
se ohladi.
Dizajniranje „smokvi“: Od ohlađenog tijesta
odvojite komad veličine kokošjeg jaja i od njega napraviti kuglicu. Na ravnoj
površini na koju ste nanijeli brašna rukom razvucite kuglicu tako da dobijete
krug jednake debljine ( ne puno tanko ). Na sredinu tijesta stavite količinu
nadjeva po vašoj želji. Nadjev obložite tijestom tako da dobijete oblik smokve
i pazite da između tijesta i nadjeva nema rupica.
Priprema prženja
Pripremite dvije zdjele, jednu sa jajima, a drugu
sa kršnim mrvicama. Pržiti (preporučamo fritezu) u vručem ulju dok prema vašoj
procjeni ne dobije zlatnožutu boju. Obavzeno ih nakon prženja položiti na
papirnatu salvetu i ostvaiti 10 minuta da papir upije višak ulja pa onda poslužiti.
Priprema umaka:
U posebnu
zdjelu izdvojiti 4 žlice senfa i isto toliko maslinova ulja. Sa ručnom
mješalicom dobro izmiješati. Nakon što se dobro izmiješa doliti vrhnje za
kuhanje po potrebi zajedno sa usitnjenim kikirikijem („prašina“) i mendulom te dalje dobro izmiješati dok se ne dobije
relativno gusta smjesa.
Posluživanje:
„Smokve“ količinski poslužiti prema mogućnostima
konzumenata, ali jedna svakako mora biti rasječena po pola (okomito). Uz „smokve“
poslužiti lakši umak (predložen u pripremi) i malo jači (preporučam BBQ umak). Možete kao podlogu "smokvama" umjesto lista smokve poslužiti zamjenu i to pire od graška.
Za piće
ponuditi kupažu (paška žuticu i maraština) .
Nema komentara:
Objavi komentar