četvrtak, 25. kolovoza 2016.


BENITO U KANICI pržene „smokve“

 Zanimljivosti: Ovo jelo nastalo je u Kanici za vrijeme olimpijskih igara 2016,  a posvećeno je svim hrvatskim sportašima sudionicioma igara u Riju.  Predložila ga je BErnarda po uzoru na brazilsko jelo Coxinha de frango. TOnči ga je malo promijenio i učinio hrvatskim, a NIves ga je dizajnirala.   
Za vino su se potrudili Darko i Snježana.

Sastojci (10 osoba):
Za nadjev: 400 g kuhane piletine; 200 g krumpira; 100 g mrkve; 100 g svježeg sira; 100 g pancete; 1 žlica maslinovog ulja; 4 češnja češnjaka;3 žlice nasjeckanog svježeg peršina; 1 luk; ½ čajne žličice crvene paprike; sol papar i začinsko bilje po želji, preporučamo majčinu dušicu i kadulju.
Za tijesto: 1 žličica maslaca; 400 ml mlijeka; 50ml pilećeg temeljca; 400 g brašna
Za prženje (paniranje): jaja; krušne mrvice; ulje za prženje
Za umak: senf, maslinovo ulje, mendula (badem), kikiriki, vrhnje za kuhanje

Priprema:
Priprema nadjeva
Temeljac skuhati od predviđene količine piletine, mrkve krumpira luka i ostalog povrća po želji.
Skuhanu piletinu, krumpir i mrkvu narezati u što sitnije komadiće. U dobro zagrijanoj tavi pirjati usitnjeni luk i češnjak dok ne požuti. Potom dodati narezanu pancetu, piletinu, mrkvu i krumpir te začine sol, papar, papriku. Pirjati dok se smjesa ne sjedini. Pripremljnu smjesu premsjetiti u drugu zdjelu da se ohladi najmanje 5 min. U drugu zdjelu pripremiti svježi sir sa peršinom te dodati ohlađenu smjesu sa piletinom. Sve dobro promiješati da se smjesa sjedini.

Priprema tijesta
U istoj tavi gdje se pirjao luk dodati pileći temeljac i mlijeko. Dobivenu tekučinu kuhati dok ne zavrije. U tom trenutku u tekučinu dodati brašno i miješati dok ne prepoznate tijesto spremno za pripremu „smokvi“. Dobiveno tijesto smotati u kuglu i postaviti ga na ravnu površinu da se ohladi.

Dizajniranje „smokvi“: Od ohlađenog tijesta odvojite komad veličine kokošjeg jaja i od njega napraviti kuglicu. Na ravnoj površini na koju ste nanijeli brašna rukom razvucite kuglicu tako da dobijete krug jednake debljine ( ne puno tanko ). Na sredinu tijesta stavite količinu nadjeva po vašoj želji. Nadjev obložite tijestom tako da dobijete oblik smokve i pazite da između tijesta i nadjeva nema rupica.

Priprema prženja
Pripremite dvije zdjele, jednu sa jajima, a drugu sa kršnim mrvicama. Pržiti (preporučamo fritezu) u vručem ulju dok prema vašoj procjeni ne dobije zlatnožutu boju. Obavzeno ih nakon prženja položiti na papirnatu salvetu i ostvaiti 10 minuta da papir upije višak ulja pa onda poslužiti.

Priprema umaka:
U posebnu zdjelu izdvojiti 4 žlice senfa i isto toliko maslinova ulja. Sa ručnom mješalicom dobro izmiješati. Nakon što se dobro izmiješa doliti vrhnje za kuhanje po potrebi zajedno sa usitnjenim kikirikijem („prašina“) i mendulom te  dalje dobro izmiješati dok se ne dobije relativno gusta smjesa.

Posluživanje:
„Smokve“ količinski poslužiti prema mogućnostima konzumenata, ali jedna svakako mora biti rasječena po pola (okomito). Uz „smokve“ poslužiti lakši umak (predložen u pripremi) i malo jači  (preporučam BBQ umak). Možete kao podlogu "smokvama" umjesto lista smokve poslužiti zamjenu i to pire od graška.  

 
Za piće ponuditi kupažu (paška žuticu i maraština) .

Nema komentara:

Objavi komentar