MESNA TORTA
Zanimljivosti:
Papar je
višegodišnja drvenasta zimzelena biljka penjačica iz razreda Magnoliopsida,
porodice Piperaceae. Može dostići visinu do 15 metara. Oko sedme godine rađa
punim rodom
Sastojci (6 osoba)
1 kg miješanog mljevenog mesa; 1 kg listova kiselog kupusa; 3 glavice
kapule; 3 češnja češnjaka; prstohvat soli papra, sušene crvene paprike,
bosiljka, mažurana, kadulje; panceta 100g; 50 g svinjske masti; 100g sira gaude;
500 g kromipra
Priprema:
U
posebnoj posudi izmješati sve sastojke uz što usitnjeniju kapulu i ostale
začine. Tako izmješano prodinstati na laganoj vatri i otopljenoj domaćoj
svinjskoj masti dok meso ne potamni. Tako pripremljeno posložiti u okrugloj
posudi koja se prethodno posloži sa listovima kiselog kupusa. Kada se
ravnomjerno posloži po podlozi posuti sa naribanim sirom i prekriti listovima
kiselog kupusa. Peči u pečnici na 220 0C do 45’. ZAdnjih 15 minuta na mesnu tortu posložiti tanko narezanu pancetu.
Pire
pripremiti sa maslacem i sušenim bosiljkom.
Posluživanje
Nakon pečenja pustiti da
odstoji 10 minuta. Poslužiti uz pire u odgovarajućem geometrijskom obliku sa
svježim bosiljkom i sve pokapati maslinovim uljem.
Za piće ponuditi
Vranac koji u grožđu nakupi visok sadržaj šećera (od 20 do
25%) ta ko da vino ima tamnocrvenu do ljubičasto modrocrvenu boju uz visok
sadržaj alkohola (od 12 do 13,5%vol.) i ekstrakta (između 25 i 30g/l), a u
mirisnookusnoj sferi izrazit i ugodan vinski karakter. Pravilnikom o Nacionalnoj listi v.l. u RH (NN 159/04) ovaj je kultivar uvršten
među preporučene samo u podregiji Sjeverna Dalmacija (vinogorja Imotski i
Vrgorac), dok je u svim drugim vinorodnim područjima njegov uzgoj dopušten do
gospodarske amortizacije, i nakon toga se više ne bi smio saditi. Piti ga na
temperaturi 18 – 20 0C.)
Nema komentara:
Objavi komentar