srijeda, 24. kolovoza 2016.


MESNA TORTA 

Zanimljivosti:
Papar je višegodišnja drvenasta zimzelena biljka penjačica iz razreda Magnoliopsida, porodice Piperaceae. Može dostići visinu do 15 metara. Oko sedme godine rađa punim rodom

 
Sastojci (6 osoba)

1 kg miješanog mljevenog mesa; 1 kg listova kiselog kupusa; 3 glavice kapule; 3 češnja češnjaka; prstohvat soli papra, sušene crvene paprike, bosiljka, mažurana, kadulje; panceta 100g; 50 g svinjske masti; 100g sira gaude; 500 g kromipra

Priprema:

U posebnoj posudi izmješati sve sastojke uz što usitnjeniju kapulu i ostale začine. Tako izmješano prodinstati na laganoj vatri i otopljenoj domaćoj svinjskoj masti dok meso ne potamni. Tako pripremljeno posložiti u okrugloj posudi koja se prethodno posloži sa listovima kiselog kupusa. Kada se ravnomjerno posloži po podlozi posuti sa naribanim sirom i prekriti listovima kiselog kupusa. Peči u pečnici na 220 0C do 45’. ZAdnjih 15 minuta na mesnu tortu posložiti tanko narezanu pancetu.

Pire pripremiti sa maslacem i sušenim bosiljkom.

Posluživanje

Nakon pečenja pustiti da odstoji 10 minuta. Poslužiti uz pire u odgovarajućem geometrijskom obliku sa svježim bosiljkom i sve pokapati maslinovim uljem.

 

Za piće ponuditi Vranac koji  u grožđu nakupi visok sadržaj šećera (od 20 do 25%) ta ko da vino ima tamnocrvenu do ljubičasto modrocrvenu boju uz visok sadržaj alkohola (od 12 do 13,5%vol.) i ekstrakta (između 25 i 30g/l), a u mirisnookusnoj sferi izrazit i ugodan vinski karakter. Pravilnikom o Nacionalnoj listi v.l. u RH (NN 159/04) ovaj je kultivar uvršten među preporučene samo u podregiji Sjeverna Dalmacija (vinogorja Imotski i Vrgorac), dok je u svim drugim vinorodnim područjima njegov uzgoj dopušten do gospodarske amortizacije, i nakon toga se više ne bi smio saditi. Piti ga na temperaturi 18 – 20 0C.)

Nema komentara:

Objavi komentar