srijeda, 24. kolovoza 2016.


 PITA OD TIKVICA ISPOD PEKE    

Zanimljivosti:
Jednostavno, tikvica je voće, ne zaboravite.
 

Sastojci (4 osobe):
2 žlice maslaca; 4 šalice tanko narezanih tikvica; 1 šalica sjeckanog crvenog luka; 2 žlice peršina; 1/2 žličice soli; 1/2 žličice papra; 1/4 žličice češnjaka u prahu; bosiljak; origano; 2 šalice mozzerelle; posni sir 200 g; 2 žličice senfa; 1 lisnato tijesto.

Priprema:
Obavezno zagrijati peku.
Na istoj vatri koja se priprema za peku (na trinog) rastopite maslac na tavi. Dodajte crveni luk i tikvice koje ste prije toga ocijedili, oko 6 do 8 minuta povremeno miješajući dok ne omekšaju. Dodajte peršin, sol, papar, češnjak u prahu, bosiljak i origano.
U zdijeli izmješajte posni sir i mozarelu sa bosiljkom. Dodajte povrće te lagano miješajte dok se ne poveže. Ostaviti 5-10 minuta da se sjedini.
Razvucite lisnato tijesto na veličinu kalupa za pečenje. Lagano s vilicom izbodite tijesto. Premažite ga senfom. Izlijte smjesu ravnomjerno po tijestu.
Pecite ispod peke min. 20 minuta (dok vam nož ne izađe čist). Ako je potrebno, zadnjih 10 minuta prekrijte rub kore papirom za pečenje kako bi spriječili prekomjerno tamnjenje.

Posluživanje:
Pitu pustite da odstoji 10 minuta prije posluživanja.

Za piće ponuditi vino Bogdanuša (Bogdanuša bijela, Bogdanuša mala, na mjesnim hvarskim narječjima: bojdanuša) je bijela autohtona hrvatska sorta vinove loze koja se uzgaja uglavnom na Hvaru, gdje je i nastala. Predaja kaže da se ovo vino zbog izuzetne kvalitete pilo isključivo za vjerske praznike što je i razlog naziva Bogdanuša. Vino je zlatno žute boje, suho i okusa poput šerija, sa više od 13% alkohola. Zbog svoje dokazane kakvoće, pilo se i na bečkom dvoru.

 

Nema komentara:

Objavi komentar