PITA OD TIKVICA ISPOD PEKE
Zanimljivosti:
Jednostavno, tikvica je voće, ne zaboravite.
Sastojci (4 osobe):
2 žlice maslaca; 4 šalice tanko narezanih tikvica; 1 šalica
sjeckanog crvenog luka; 2 žlice peršina; 1/2 žličice soli; 1/2 žličice papra; 1/4 žličice češnjaka u prahu; bosiljak; origano; 2
šalice mozzerelle; posni sir 200 g; 2
žličice senfa; 1 lisnato tijesto.
Priprema:
Obavezno zagrijati peku.
Na istoj vatri koja se
priprema za peku (na trinog) rastopite maslac na tavi. Dodajte crveni luk i
tikvice koje ste prije toga ocijedili, oko 6 do 8 minuta povremeno miješajući
dok ne omekšaju. Dodajte peršin, sol, papar, češnjak u prahu, bosiljak i
origano.
U zdijeli izmješajte posni
sir i mozarelu sa bosiljkom. Dodajte povrće te lagano miješajte dok se ne
poveže. Ostaviti 5-10 minuta da se sjedini.
Razvucite lisnato tijesto
na veličinu kalupa za pečenje. Lagano s vilicom izbodite tijesto. Premažite ga
senfom. Izlijte smjesu ravnomjerno po tijestu.
Pecite ispod peke min. 20
minuta (dok vam nož ne izađe čist). Ako je potrebno, zadnjih 10 minuta
prekrijte rub kore papirom za pečenje kako bi spriječili prekomjerno tamnjenje.
Posluživanje:
Pitu pustite da odstoji 10
minuta prije posluživanja.
Za
piće ponuditi vino Bogdanuša (Bogdanuša bijela, Bogdanuša
mala, na mjesnim hvarskim narječjima: bojdanuša)
je bijela autohtona hrvatska sorta vinove loze koja se uzgaja uglavnom na Hvaru, gdje je i nastala.
Predaja kaže da se ovo vino
zbog izuzetne kvalitete pilo isključivo za vjerske praznike što je i razlog
naziva Bogdanuša. Vino je zlatno žute boje, suho i okusa poput šerija, sa više od 13% alkohola.
Zbog svoje dokazane kakvoće, pilo se i na bečkom dvoru.
Nema komentara:
Objavi komentar