PUNJENE TIKVICE ISPOD PEKE
Zanimljivosti: Mljeveno meso potjeće
iz maloazijske kolijevke prvih civilizacija, one sumerske, mezopotamske, asirske,
perzijske, pa grčke i rimske i naposlijetku osmanlijske. Ipak Turci su za nas
bili presudni jer su u svom pet stoljeća dugom prodoru na Balkan i zapad
donosili jela od mljevenog mesa.
Sastojci:
Tikvice;
mljeveno meso; krumpir; panceta; mrkva; luk; češnjak; sol; papar; origano;
majčina dušica; ružmarin; maslinovo ulje; klinčić; crvena paprika; krušne
mrvice; sir gauda; kopar ; maslac; svinjska mast
Priprema:
Prethodno
narezani, posoljeni i osušeni krumpir zajedno sa narezanom mrkvom (po dužini) u
posebnoj zdjeli začiniti sa soli, paprom, koprom i crvenom paprikom. Tikvice
prepoloviti na pola i iz svake polovine izvuči pulpu.
U tavi na
vatri (trinog) dinstati luk i češnjak na maslacu. Nakon što dobije smeđu boju
dodati mljeveno meso zajedno sa dobro usitnjenom pancetom i pulpom iz tkvica i
dinstati nekoliko minuta.
U posebnoj
zdjeli tako dobivenu smjesu pomiješati sa krušnim mrvicama i začinima po želji.
Sa tako dobivenom smjesom započeti proces punjenja tikvica. Svakako ostaviti
šaku smjese sa strane.
Zdjelu u
kojoj se peku tikvice namazati svinjskom masti i posložiti napunjene tikvice i
između njih začinjene krumpire i mrkvu.
Poklopiti
peku i peči 45 minuta. Nakon toga isprazniti tekućinu, preokrenuti tikvice, a
preostalu smjesu pobacati po tikvicam zajedno sa tanko narezanom pancetom. Posuti
i svježe ubrani ružmarin. Ukoliko vam se sviđa možete naribati sir preko
tikvica. Peči 15 minuta.
Posluživanje:
Poslužiti barem 5 minuta nakon otvaranja peke da se malo tikvice
„odmore“. Gostima omogućiti samostalno posluživanje iz peke.
Za piće
ponuditi dosta rashlađenu graševinu. Graraševina, bijela sorta grožđa
i istoimenog vina. Pretpostavlja se da je porijeklom iz srednje Evrope, ali se toliko udomaćila kod nas da je mnogi smatraju
autohtonom sortom. U Hrvatskoj je to jedna od najpopularnijih bijelih sorti. Vino graševine je najčešće
slamnatožute boje, izraženog mirisa, suho, srednjeg sadržaja alkohola
i ekstrakta, ugodno gorkasto i već kao mlado vino razvija sortni miris i aromu istaknute svježine.
S obzirom na veličinu utjecaja pedoklimatskih uvjeta na aromu vina, uz varijetalnu oznaku
graševina, često se navodi i ona regionalna (pr. Graševina
slavonska ili graševina erdutska, ovisno
o vinogroju). Drugi nazivi:
Grašica, Riesling italico, Laški rizling, Welschriesling, Olasz Rizling i
Rizling Vlašsky)
Nema komentara:
Objavi komentar