LEPEZASTI KRUMPIR
Zanimljivosti:
Krumpir potiče od bavarskog naziva "Grumbier" (Grundbirne - kruška iz zemlje). Porijeklom je iz Južne Amerike sa Anda. Španjolci
su ga donijeli U Evropu 1.536. godine.
Sastojci:
Krumpir; sir
gauda; sir cheddar; panceta; sol; papar; masalac; vrhnje za kuhanje; origano;
majčina dušica; ružmarin; cikla; senf; maslinovo ulje; kikiriki; mendula.
Priprema:
Krumpir
dobro čistiti i narezati ga okomito svakih 5 mm tako da rez ne bude do kraja
krumpira jer trebamo dobiti lepezasti oblik. Krumpir u svaki prored dobro
posloliti i popapriti, a u svako drugi prored ubaciti lsitiće masla. Isto tako
i preostale prorede ubaciti listiće sira gaude. Dok se krumpir peče u
zagrijanoj pečnici prvih 45 minuta, pancetu narezati na tanke lisitiće i
pripremiti bijeli umak. U preostalom vremenu narezati prethodno skuhanu ciklu
na plohe debljine 5 mm te je umoćiti u smjesu maslinovog ulja i majčine dušice.
Nakon što je
prva faza pečenja završena izvaditi krumpir i u svako drugi prored ubaciti
listiće pancete. Tako popunjeni krumpir preliti vrhnjem za kuhanje te pokirti
sa prstohvatom origana i majčine dušice. Na kraju preko cijele površine posuti naribani cheddar
sir. Ponovno zapeči 15 minuta. Ciklu začinjen sa maslinovim ulje i začinima peči
zajedno sa krumpirom u tim posljednim minutama.
Priprema bijelog umaka:
U posebnu zdjelu izdvojiti 2 žlice senfa i isto toliko
maslinova ulja. Sa ručnom mješalicom dobro izmiješati. Nakon što se dobro
izmiješa doliti vrhnje za kuhanje po potrebi zajedno sa usitnjenim kikirikijem
(„prašina“) i mendulom te dalje dobro
izmiješati dok se ne dobije relativno gusta smjesa.
Posluživanje:
Relativno ohlađeni krumpir poslužiti zajedno sa ciklom i sve pokapati
maslinovim uljem i bijelim umakom.
Za piće ponuditi kujunđušu. Kujunđuša je jedan od sinonima poznate vinske sorte
bijelog grožđa iz Imotskog vinogorja čiji je najčešće upotrebljavani i
ispravan naziv kujunđuša. Naziv kujunđuša češće koriste potrošači vina
proizvedenog iz grožđa ovog kultivara koji neznaju da je njeno ime izvedeno iz
prezimena Kujundžić, ili je možda to prezime nastalo od imena sorte. Ostale
istoznačnice ovog kultivara su tvrdac,
žutac
i tvrdorijez.
Nema komentara:
Objavi komentar