nedjelja, 28. kolovoza 2016.


LEPEZASTI  KRUMPIR  

 
Zanimljivosti: Krumpir potiče od bavarskog naziva "Grumbier" (Grundbirne - kruška iz zemlje). Porijeklom je iz Južne Amerike sa Anda. Španjolci su ga donijeli U Evropu 1.536. godine.

Sastojci:
Krumpir; sir gauda; sir cheddar; panceta; sol; papar; masalac; vrhnje za kuhanje; origano; majčina dušica; ružmarin; cikla; senf; maslinovo ulje; kikiriki; mendula.

Priprema:
Krumpir dobro čistiti i narezati ga okomito svakih 5 mm tako da rez ne bude do kraja krumpira jer trebamo dobiti lepezasti oblik. Krumpir u svaki prored dobro posloliti i popapriti, a u svako drugi prored ubaciti lsitiće masla. Isto tako i preostale prorede ubaciti listiće sira gaude. Dok se krumpir peče u zagrijanoj pečnici prvih 45 minuta, pancetu narezati na tanke lisitiće i pripremiti bijeli umak. U preostalom vremenu narezati prethodno skuhanu ciklu na plohe debljine 5 mm te je umoćiti u smjesu maslinovog ulja i majčine dušice.

Nakon što je prva faza pečenja završena izvaditi krumpir i u svako drugi prored ubaciti listiće pancete. Tako popunjeni krumpir preliti vrhnjem za kuhanje te pokirti sa prstohvatom origana i majčine dušice. Na kraju  preko cijele površine posuti naribani cheddar sir. Ponovno zapeči 15 minuta. Ciklu začinjen sa maslinovim ulje i začinima peči zajedno sa krumpirom u tim posljednim minutama.

Priprema bijelog umaka:
U posebnu zdjelu izdvojiti 2 žlice senfa i isto toliko maslinova ulja. Sa ručnom mješalicom dobro izmiješati. Nakon što se dobro izmiješa doliti vrhnje za kuhanje po potrebi zajedno sa usitnjenim kikirikijem („prašina“) i mendulom te  dalje dobro izmiješati dok se ne dobije relativno gusta smjesa.


Posluživanje:
Relativno ohlađeni krumpir poslužiti zajedno sa ciklom i sve pokapati maslinovim uljem i bijelim umakom.

 
Za piće ponuditi kujunđušu. Kujunđuša je jedan od sinonima poznate vinske sorte bijelog grožđa iz Imotskog vinogorja čiji je najčešće upotrebljavani i ispravan naziv kujunđuša. Naziv kujunđuša češće koriste potrošači vina proizvedenog iz grožđa ovog kultivara koji neznaju da je njeno ime izvedeno iz prezimena Kujundžić, ili je možda to prezime nastalo od imena sorte. Ostale istoznačnice ovog kultivara su tvrdac, žutac i tvrdorijez.

Nema komentara:

Objavi komentar