PUNJENE PAPRIKE ISPOD PEKE
Zanimljivost:
Riječ
"paprika" iz hrvatskoga
je jezika prešla u mnoge druge europske jezike kao posuđenica. Tako riječ
"paprika" postoji u: njemačkom, francuskom, talijanskom, španjolskom, ruskom, portugalskom, grčkom jeziku......
Sastojci (4 osobe): 250 g mljevene junetine; 1 kom kapule; 4 režnja luka; 1 žličica pasirane rajčice; 1 kom kiselog vrhnja (najmanji) 100 g pancete; 100 g topljivog sira; 500 g krupmira; 1 dcl bijelog vina; 100 g svinjske masti; 500 g rajčica; sušena majčina dušica.
Priprema
Dinstati kapulu dok ne požuti i ubaciti luk. Na
polovinu dinstanja dodati meso i pirjati dok ne promijeni boju. Nakon toga
dodati žličicu pasirane rajčice uz malo vode i vina te dobro promiješati i
reducirati. Nakon reduciranja dodati kiselo vrhnje i sir zajedno sa prstohvatom
majčine dušice te dobro promiješati.
Paprike osloboditi sjemenki i prepoloviti ih na
pola i popuniti smjesom. Posudu u kojoj će se peći premazati svinjskom masti. Napunjene
paprike posložiti na posudu te ostaviti mjesta za krumpir. Krumpir nasjeckati
prema želji (preporučam malo veći čips). Na tako posloženu posudu pobacati
tanko sjeckanu pancetu. Peći pod pekom 30'.
Na tanjur posložiti minimalno dvije paprike zajedno
sa krompirima te rajčice narezane na ploške. Sve pokapati maslinovim uljem.
Nema komentara:
Objavi komentar