četvrtak, 25. kolovoza 2016.


PUNJENE PAPRIKE ISPOD PEKE

 

Zanimljivost: Riječ "paprika" iz hrvatskoga je jezika prešla u mnoge druge europske jezike kao posuđenica. Tako riječ "paprika" postoji u: njemačkom, francuskom, talijanskom, španjolskom, ruskom, portugalskom, grčkom jeziku...... 

 

Sastojci (4 osobe): 250 g mljevene junetine; 1 kom kapule; 4 režnja luka; 1 žličica pasirane rajčice; 1 kom kiselog vrhnja (najmanji) 100 g pancete; 100 g topljivog sira; 500 g krupmira; 1 dcl bijelog vina; 100 g svinjske masti; 500 g rajčica; sušena majčina dušica.


Priprema
Dinstati kapulu dok ne požuti i ubaciti luk. Na polovinu dinstanja dodati meso i pirjati dok ne promijeni boju. Nakon toga dodati žličicu pasirane rajčice uz malo vode i vina te dobro promiješati i reducirati. Nakon reduciranja dodati kiselo vrhnje i sir zajedno sa prstohvatom majčine dušice te dobro promiješati.
Paprike osloboditi sjemenki i prepoloviti ih na pola i popuniti smjesom. Posudu u kojoj će se peći premazati svinjskom masti. Napunjene paprike posložiti na posudu te ostaviti mjesta za krumpir. Krumpir nasjeckati prema želji (preporučam malo veći čips). Na tako posloženu posudu pobacati tanko sjeckanu pancetu. Peći pod pekom 30'.

 
Posluživanje

Na tanjur posložiti minimalno dvije paprike zajedno sa krompirima te rajčice narezane na ploške. Sve pokapati maslinovim uljem.

 
Za piće ponuditi sauvignon. Sauvignon je bijelo, suho ili polusuho vino žutozelenkaste do zlatne boje, vrlo dobro međusobno povezanih sastojaka. Odlikuje se ugodnom svježinom, a u specifičnom vinskom mirisu sortna aroma je fina i nenametljiva. Okus koji ostaje ustima pun je i tipičan za sauvignon međimurskog vinogorja te vrlo lako prepoznatljiv. Pije se rashlađen na 10 °C.

Nema komentara:

Objavi komentar