BRZINSKI SMOTULJAK
Zanimljivosti:
Kadulja ili žalfija (lat.
Salvia officinalis), (eng.
Sage). Ljekovitost kadulje
spoznali su još stari Rimljani i antički Grci.
U faraonskim
grobnicama u Egiptu
jedan od glavnih sastojaka smjese za balzamiranje bila je upravo kadulja. U srednjem vijeku spravljao se ljubavni napitak od listova kadulje, rute i latica ruže.
Pileći ili pureći file ili kuhana junetina ili file
tune ili file gofa; panceta; papar; kopar; kadulja; ružmarin; maslinovo ulje; sir
gauda; sir cheddar; maslac; senf
Priprema:
Meso ili ribu obavezno marinirati (prema vlastitom izboru)
minimalno 3-4 sata. Meso prije mariniranja obavezno premazati senfom. Nakon mariniranja,
a prije pečenja meso narezati na max 3 cm dužine i debljine do 1 cm. Na tavi rastopiti maslac i
meso kratko obraditi ( ne sasvim ispeči) posuti sa koprom i kaduljom te
ostaviti da se ohladi.
Pancetu narezati na što je moguće tanju debljinu jer će ona
poslužiti za namatanje pripremljenog mesa. Nakon što se smotaju u pancetu sve
komade mesa posložiti u priramidu na način da se prilikom slaganja svakog „kata“
nariba sira na površinu. Piramidu slagati na papiru za pečenje. Kada se završi
slagati piramda po cijeloj površini piramide poslože se listići sira (koju
vrtsu sira gdje staviti prepuštam kuharima na izbor). Peći u pečnici na 2500C
15-20 minuta. Pri kraju pečenja posuti na piramidu prstohvat ružmarina ( ako je
moguće svježi)
Posluživanje:
Poslužiti odmah
nakon završetka pečenja i to na drvenoj dasci. Smotuljke nabosti dužim drvenim
prutićima s kojim će se jesti. Može se poslužiti i umak prema željama
konzumenata.
Kada je smotuljak riba ponuditi Bogdanušu (Bogdanuša bijela, Bogdanuša mala, na mjesnim hvarskim narječjima: bojdanuša) je bijela autohtona hrvatska sorta vinove loze koja se uzgaja uglavnom na Hvaru, gdje je i nastala. Predaja kaže da se ovo vino zbog izuzetne kvalitete pilo isključivo za vjerske praznike što je i razlog naziva Bogdanuša. Vino je zlatno žute boje, suho i okusa poput šerija, sa više od 13% alkohola. Zbog svoje dokazane kakvoće, pilo se i na bečkom dvoru.
Kada je smotuljak meso ponuditi Zwwigelt je crvena sorta koju je
napravio Fritz Zweigelt 1922. godine križanjem frankovke i st. laurent-a. U
Hrvatskoj pretežo u Slavoniji. Sorta je rodna i zna dati preveliki urod, što se
odražava na kvaliteti vina, pa je potrebno smanjivati urod. Boja vina je
rubinske boje, a okus se opisuje aromatičnim travama uz aromu lovora, crvenog i
crnog ribiza. Uglavnom se pije mlado na temperaturi do 160C.
Nema komentara:
Objavi komentar